‘Omurga’: Sanayi ve kent arasında üretken bütünleşme
Organize sanayi bölgelerinin yaygın dokusu ve altyapısı üzerinde etkin bir dönüşüm stratejisi nasıl kurgulanabilir? Hedeflenen dönüşüm sürecini seçili odak alanlar üzerinden yönetmek olanaklı mı? Dönüşümü öncülleyecek kritik odak ve eksenler nasıl belirlenebilir? Söz konusu eksensel gelişim, sanayi bölgesinin kentle bütünleşmesinde bir fırsat olarak işlevlendirilebilir mi?
Çekirdek alan gelişimini büyük oranda tamamlamış, hala yüksek gelişim dinamiğine sahip Manisa OSB gibi sanayi bölgeleri açısından söz konusu gelişim dinamiğini alan bütünlüğünü destekler nitelikte yönetmek büyük öneme sahiptir. Nitekim, hızlı eşgüdümsüz büyüme birçok sanayi bölgesinde içsel erişimi ve ortak servis altyapısı yetersiz sanayi bölgelerinin üretilmesine neden olmaktadır. Bu durumu ortadan kaldıracak model önerisi, bir başka yapısalcı şehircilik yaklaşımını araştırma konusu yapmaktadır.
Buna göre, alanın Manisa kent merkezi ve yeni gelişim alanı arasında kalan Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin bütününü kavrayacak nitelikte uzanan ‘omurga’, üzerinde yer alması öngörülen sosyal program alanları ile birlikte alan bütünlüğünü sağlayacak ve yeni gelişim örüntüsüne yön verecek araç olarak önerilmektedir. Bu bağlamda, doğu-batı ekseninde sanayi bölgesini kente bağlayacak bir kent omurgası olarak biçimlenmesi öngörülen koridor, üzerindeki uzantı eksenlerle çeper gelişimi de alana ve kente bağlayan bir kentsel altyapı öğesi olarak kurgulanmaktadır. Sanayi bölgesi içerisinde ana omurgada üzerinde yer alan binalar zemin kotu üzerinde üretilecek güverte sistemi ile birbirine bağlanırken çatı kotunda yeni kamusal ve imalat dışı ofis alanlarını üretecek bir mimari programa da altlık sağlanmaktadır.
Sena Baran | Gamze Tarımeri